IME - INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

Tudományos folyóirat - Az egészségügyi vezetők szaklapja

   +36-1/786–9268       ime@nullimeonline.hu

   +36-1/786–9268

   ime@nullimeonline.hu

Innovatív terápia innovatív finanszírozással: alpharadin a metasztatikus prosztatarák kezelésében

  • Cikk címe: Innovatív terápia innovatív finanszírozással: alpharadin a metasztatikus prosztatarák kezelésében
  • Szerzők: Prof. Dr. Nyirády Péter, Dr. Géczi Lajos, Dr. Szűcs Miklós, Dr. Riesz Péter
  • Intézmények: Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája és Uroonkológiai Centrum, Országos Onkológiai Intézet, Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum, Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája és Uroonkológiai Centrum
  • Évfolyam: XV. évfolyam
  • Lapszám: 2016. / 10
  • Hónap: december
  • Oldal: 43-45
  • Terjedelem: 2
  • Rovat: KLINIKUM
  • Alrovat: UROLÓGIA

Absztrakt:

A kasztráció-rezisztens áttétes prosztatarákos férfiak több mint 90%-ában csontáttét mutatható ki, mely gyakori oka a prosztatarák specifikus halálozásnak, rendkívüli módon csökkenti az életminőséget, és a patológiás csonttörések a terápiás költséget jelentősen növeli. A radium-223 dichlorid (Xofigo) az első célzott kezelés, mely az alfa sugárzás rövid hatótávolsága miatt a kóros oszteoblasztokon úgy fejti ki citotoxikus hatását, hogy a környező egészséges csontra való hatása gyakorlatilag elenyésző.
Az ALSYMPCA vizsgálat alapján a Xofigo az első olyan terápiás izotóp, amely bizonyítottan megnöveli a kasztráció-rezisztens prosztatarákban szenvedő csontáttétes betegek teljes túlélését. A Xofigo-t kapó betegeknél később jelentkeztek a progresszív betegség jelei és tünetei, így a csontrendszeri áttétek tünetei, az ALP vagy PSA progresszió, valamint a Xofigo hatása csontfájdalom vonatkozásában is kedvezőnek bizonyult. A gondos betegkiválasztásnak kulcsszerepe van a Xofigo terápia sikerében. A kezelés minőségi mutatója a 4 hetente adandó kezelések száma, vagyis ideális esetben ez a teljes 6 kezelést jelenti. A gyártó és az érintett szakmák együttműködésének eredményeképpen sikerült egy olyan online felületet kidolgozni, amely tartalmazza a releváns betegadatokat, ezzel lehetővé teszi a szakmai grémium megalapozott döntését a betegek kezelhetőségével kapcsolatban, és összekapcsolja a kezelőorvost, a tudományos grémiumot, a nukleáris medicina centrumokat és a finanszírozót. A rendszer 2014. júliusi indulásától 2016 júliusáig kezelt betegek által teljesített átlagos terápia hossz 5,26 ciklus, mely nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredmény, és bizonyítja a kialakított rendszer hatékony működését.

Angol absztrakt:

More than 90% of metastatic castration-resistant prostate cancer (mCRPC) patients have bone metastases, which is a frequent cause of prostate cancer mortality, leads to significantly decreased quality of life and increase of therapeutic cost as a consequence of pathologic bone fractures. Radium-223 dichloride (Xofigo) is the first selective therapy that conveys cyto toxic effect to pathologic osteoblasts without damaging normal bone tissue due to the short range of alpha particles. Based on the ALSYMPCA study, Xofigo is the first therapeutic isotope that increases overall survival in mCRPC patients. Time to symptoms of progressive disease such as symptomatic skeletal events, ALP and PSA progression were significantly prolonged, moreover Xofigo had a beneficial effect on bone pain. Careful patient selection is a key element in the success of Xofigo therapy. Efficacy of treatment is linked to the number of injections given every 4 weeks – 6 injections in the optimal setting. As a result of the cooperation between the manufacturer and the involved parties an online system was created that carries all relevant patient data thus enabling the scientific committee to make valid decisions concerning eligibility for treatment and connecting the treating physician, scientific committee, nuclear medicine centres and the financing authority. Between the start of the system in July 2014 and July 2016 average treatment length of Xofigo patients was 5,26 cycles which is an outstanding result in the international setting and proves the efficacy of the established system.

A cikk további részleteihez előfizetői regisztráció és belépés szükséges! Belépéshez kattintson ide