IME - AZ EGÉSZSÉGÜGYI VEZETŐK SZAKLAPJA

Tudományos folyóirat

   +36-30/459-9353       ime@nullimeonline.hu

   +36-30/459-9353

   ime@nullimeonline.hu

Újdonságok a koronavírus-járvány alatt az elektronikus egészségügyi szolgáltatások területén

  • Cikk címe: Újdonságok a koronavírus-járvány alatt az elektronikus egészségügyi szolgáltatások területén
  • Szerzők: Szabó Bálint
  • Intézmények: Állami Egészségügyi Ellátó Központ
  • Évfolyam: XIX. évfolyam
  • Lapszám: 2020. / 4
  • Hónap: október-december
  • Oldal: 33-34
  • Terjedelem: 2
  • Rovat: INFOKOMMUNIKÁCIÓ
  • Alrovat: INFORMÁCIÓS RENDSZEREK

Absztrakt:

Az Elektronikus Egészségügyi Tér (EESZT) nem ismeretlen a magyar orvosok számára, hiszen 2017 novemberétől a közfinanszírozott ellátásban dolgozók mindennapi munkájukban használják, ahogy 2020 júniusától már a magánegészségügyi szolgáltatók is. Ezzel több mint tízezer közfinanszírozott, és közel nyolcezer magánfinanszírozott szolgáltató csatlakozott az EESZT-hez. A magyar egészségügy jövője már nem képzelhető el a szolgáltatók közötti egyidejű kommunikációt és azonnali információcserét biztosító, folyamatosan bő vülő, felhőalapú rendszer nélkül. Az EESZT szolgáltatásai olyan előnyöket jelentenek a betegellátásban, amelyek mind az ellátott, mind az ellátó számára kényelmesebbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik az ellátás menetét. A korszerű egészségügyi ellátás szempontjából elengedhetetlen, hogy a betegadatok elérhetőek legyenek egy helyről minden kezelőorvos számára, függetlenül attól, hogy közfinanszírozott, vagy magánfinanszírozott ellátást vesz igénybe a beteg. Az EESZT bizonyította, hogy ez a jövő útja a magyar betegellátásban, hiszen mind az orvosoknak, mind a betegeknek egyre bővülő, hasznos, kényelmes és biztonságos szolgáltatást kínál.

Angol absztrakt:

Recent innovations in e-health services during the coronavirus epidemic. The National eHealth Infra structure (EESZT) is not unknown to Hungarian physi cians as it has been used on a daily basis by those working in public health care since November 2017, as well as by private health care providers since June 2020. Overall, more than ten thou sand public and nearly eight thousand private financed healthcare providers have joined the EESZT. The future of Hungarian healthcare is impossible to conceive without a constantly expanding, cloud-based system ensuring simultaneous communication and immediate exchange of information between different providers. EESZT services provide such benefits in patient care that make it safer, more convenient, and more efficient for both the patient and the provider. It is essential for modern healthcare that patient data is available from a single space to all treating physicians, regardless of whether the patient receives public or private financed healthcare. The EESZT has proven that this is the way of the future in Hungarian healthcare, as it offers both physicians and patients an ever-ex panding, useful, convenient, and safe service.

Szerző Intézmény
Szerző: Szabó Bálint Intézmény: Állami Egészségügyi Ellátó Központ

[1] eLearning tananyag intézményvezetők részére: https://kepzes.office.eeszt.gov.hu/goto_eeszt_cat_447.html, eLearning tananyag IT vezetők részére: https://kepzes. office.eeszt.gov.hu/goto_eeszt_cat_448.html