IME - AZ EGÉSZSÉGÜGYI VEZETŐK SZAKLAPJA

Tudományos folyóirat

   +36-30/459-9353       ime@nullimeonline.hu

   +36-30/459-9353

   ime@nullimeonline.hu

XIX. évfolyam / 2 ( március-július)

Előző

Következő

A Polgári Magyarországért Alapítvány díjazottja: Dr. Csókay András

 

Évfolyam: XIX. évfolyam

Lapszám: 2020./ 2

Hónap: március-július

Rovat: EGÉSZSÉGPOLITIKA

Alrovat: PROGRAMALKOTÁS

Szerzők: Boromisza Piroska

Intézmények: IME szerkesztőség

Absztrakt:

A Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) tizen - ötödik alkalommal adta át 2020. február 24-én a Polgá - ri Magyarország Díjat, melynek díjazottja ezúttal Dr. Csókay András, a Honvédkórház idegsebész főorvosa volt, aki kollégáival nemrégiben bravúros műtétsorozattal választott szét Bangladesben egy sziámi ikerpárt.

 

Cikk letöltése

 

Kórházi dolgozói fluktuáció I.

 

Évfolyam: XIX. évfolyam

Lapszám: 2020./ 2

Hónap: március-július

Rovat: MENEDZSMENT

Alrovat: HUMÁN ERÔFORRÁS

Szerzők: Dr. Folyovich András, Dr. Béres-Molnár Katalin Anna

Intézmények: Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő

Absztrakt:

Bevezetés: A fluktuáció a szervezetből önként vagy kényszer hatása által távozott munkatársak pótlására felvettek százalékos aránya az átlagos állományi létszámhoz képest 12 hónapos időintervallumra vetítve. Nem feltétlenül káros, jól kezelve ideális [1]. Előfordul mind a kiválóan, mind a gyengén teljesítők között. A munkaerőmozgást fokozhatja, ha az intézmény vonzereje gyenge, ezért a munkaerőpiacról nehéz jó munkaerőt felvenni. Az egészségügyi intézmények nehéz helyzete tehát akkor is fluktuációt gerjeszthet, ha minden szereplője a tőle elvárhatót adja. Módszer: A kórházi fluktuáció okaiként általános és helyi tényezők szerepét tártuk fel. A dolgozói létszám változásában döntő hatású az egészségügy helyzete. A fiatalabb generációk számára mások a munkavállalás szem pontjai, a több szabadidő, rugalmasabb munkabeosztás alapvető igény, mely kórházi környezetben alig teljesül. Elemeztük a kórházi vonzerőt és távozáshoz ve - zető taszítóerőt. Eredmény: a megfelelő munkaerő kiválasztásán, az eleve alkalmatlanok kiszűrésén javít a reális elvárások egyértelmű megfogalmazása az intézmény és a dolgozó oldaláról egyaránt már a felvétel előtt. Jelentős szerepe van a jó interjúztatási technikának. Következtetés: Az egészségügy szorító humánerőforrás hiányának csökkentése az intézetek részéről is nagy figyelmet, adott esetben jelentős ráfordítást igényel. Az általános társadalmi jelenségek felismerése még akkor is szükséges, ha arra egy kórháznak önállóan ráhatása nincs. Elemezni kell a helyi adottságokat, melyben a cselekvés mozgástere nagyobb és igazítható a külső tényezőkhöz.

Angol absztrakt:

HOSPITAL STAFF FLUCTUATION. Fluctuation is the percentage of employees recruited by the organization to replace the leaving personnel of the organization, compared to the average number of employees, over a 12-month period. It is not necessarily harmful in case of good handling. It happens among the excellent and the poor, of course, for other reasons. We analyzed the caus - es of fluctuation in Szent János Hospital, Budapest and based on it we tried to drop general conclusions useful for other similar hospitals. We have discovered the role of general and local factors. Fluctuation can be reduced by better selecting the right manpower. The solution is a clearer definition of the realistic expectations from both the institution and the employee, with the implementation of a new interviewing technique. We created recommendations like a "fluctuation prevention program" for the management of the hospitals to reduce the undesir - able fluctuation.

 

Cikk letöltése