IME - INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

Tudományos folyóirat - Az egészségügyi vezetők szaklapja

   +36-1/786–9268       ime@nullimeonline.hu

   +36-1/786–9268

   ime@nullimeonline.hu

Rólunk írták

Kik és miről vitáznak a háttérben az egészségügyben?

Az IME XIII. egészség-gazdaságtani konferenciájáról

Kik és miről vitáznak a háttérben az egészségügyben?

Amikor morál- és társadalomfilozófiai érvekhez kell nyúlni egy rendszer védelmében, már nagy lehet a baj. Márpedig az IME júniusban immár XIII. alkalommal megrendezett egészséggazdaságtani konferenciáján ezt tette a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság elnöke egészen messziről indítva, s egyúttal üzenve a legfeljebb csak a fővédnöki címig merészkedő egészségpolitikusoknak – nevezetesen a szakminiszternek, s a fölötte, mellette állóknak –, hogy milyen is az igazságos társadalom, s ezen belül az igazságos egészségügyi rendszer. Talán nem árt idézni, ahogy ezt Gaál Péter is tette: „(…) minden polgára számára biztosítja a vele született tehetsége kibontakoztatásához valós értékkel bíró, saját sorsa felőli döntési szabadság gyakorlásához és a társadalmi együttműködésben való részvételhez szükséges teljes körű normál funkcionalitást.”

Bővebben
2019-07-31

Gál Péter: Nem szabad megengedni,hogy állami és magán ellátó rendszer legyen

Gál Péter: Nem szabad megengedni,hogy állami és magán ellátó rendszer legyen

Az IME 2019. június 19-én és 20-án rendezte meg a XIII. Országos Egészség-gazdaságtani Továbbképzés és a II. IME-MEMT Országos Egészségügyi Konferenciákat. Az eseményen kilenc szekcióban (Egészségpolitika, Finanszírozás és forrásteremtés I., Gyógyszeripar, Változtatásmenedzsment, Vezetőképzés, Népegészségügy, Egészség, Társadalom Regiszterek, Finanszírozás és forrásteremtés II., Technológiai értékelés fejlesztések) 41 előadás és egy kerekasztal-beszélgetés hangzott el, az ebédet leszámítva tizenhat és fél órás időtartamban.

Bővebben
2019-07-15

Nincs hová hátrálni a közfinanszírozásból

Nem várhat tovább az ágazat, hiába fél a szavazatmaximalizálásra játszó politika a változtatásoktól.

Alaposan kiosztották a magánellátás mindenhatóságát, az igénybevétele fejében járulékjóváírást szorgalmazókat az IME-MEMT mai konferenciáján. De nemcsak nekik jutott a kemény kritikából, hanem azoknak a politikusoknak is, akik nem kezelik helyén az egészségügyet, ezért sokallják a ráköltött forrásokat, s kellemetlennek érzik, hogy örökké elégedetlenségtől hangos a rendszer.

Bővebben
2019-06-25

Magyarországon a lakosság harminc százaléka nem éri meg a nyugdíjas kort

Nagy érdeklődés előzte meg az IME XVII. Országos Egészségügyi Infokommunikációs Konferenciát 2019. május 22-én Budapesten. Az eseményen hét szekcióban (Egészségpolitika, Elektronikus ágazati fejlesztések, Az FESZT fejlesztő cégek Workshopja, K+ F+1, Informatikai rendszerek fejlesztése) húsz előadás és két kerekasztal-beszélgetés (Big Data – eHR – GDPR és Regiszterek célkeresztben) hangzott el, az ebédet leszámítva hét és félórás időtartamban.

Bővebben
2019-06-17

A nukleáris medicina fejlődésének legfontosabb húzóereje a PET/CT diagnosztika fejlődése

Nagy érdeklődés előzte meg az IME XIV. Képalkotó Diagnosztikai Továbbképzés Konferenciát 2019 március 21-én Budapesten amelyen a következő szekciókban. Egészségpolitika és minőségbiztosítás a radiológiában, Diagnosztika, Terápia, Onkoradiológia, Nukleáris medicina, K+F. 21 előadás hangzott el az ebédet leszámítva hét és félórás időtartamban.

Bővebben
2019-03-25

Célkeresztben a praxisközösségek az IME első évi konferenciáján

Célkeresztben a praxisközösségek az IME első évi konferenciáján

Az IME Interdiszciplináris Magyar Egészségügy és egészségügyi vezetők szaklapja által szervezett konferenciák az egészségügy kiemelt eseményei. Az ez évi február 21-én megrendezésre került konferenciát különlegessé tette, hogy fővédnöke professzor Kásler Miklós Ds.C miniszter és az előadók között szerepelt a jelenlegi és a korábbi egészségügyi államtitkár (Kár, hogy helyettest küldtek maguk helyett). A konferencián 18 előadás hangzott el, a megnyitó-, a záróbeszédeken és egy kerekasztalon kívül 9 óra időtartamban, öt blokkban.

Bővebben
2019-02-24
Hol is tart az Egészséges Budapest Program

Hol is tart az Egészséges Budapest Program

Hol is tart az Egészséges Budapest Program?

Nagy erőkkel fejlesztik az informatikát: minden kórház IT rendszere meg fog újulni.

A főváros egyelőre nem képes behozni az egészségügyi fejlesztések terén mutatkozó hátrányát a vidékiekkel szemben, ugyanis azok további uniós pénzekhez jutnak, illetve a Modern Városok Programban is kapnak forrásokat, bár tavaly decemberben elképesztő hajrába kapcsolt az Egészséges Budapest Program (EBP), derült ki Cserháti Péter miniszteri biztos mai tájékoztatójából az IME szakmai konferenciáján. A visszatekintés szerint négymilliárdos eszközfejlesztés közbeszerzése zárult le december elején, így a fővárosban és Pest megyében 44 CT- és 30 MR-készülékkel végezhetők majd a vizsgálatok, 13-án megjelent a kormányhatározat az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő létrehozásáról. Ennek kapcsán vált ismertté, hogy a Kútvölgyi Klinikai Tömb elkerül az Semmelweis Egyetemtől, amelynek ki kell költöztetnie Pulmonológiai Klinikáját a Szent János Kórházból, s az épületet 2019. június 30-ig kiürítve át kell adnia a kórháznak. 14-én kihirdették az EBP három centrumkórházára kiírt tervpályázat eredményét, s december végén hirdették meg a 19 társkórház tervpályázatát.

Bővebben
2019-02-23
Nem elég a beteget tájékoztatni, dokumentálni is kell

Nem elég a beteget tájékoztatni, dokumentálni is kell

Az ÁEEK elkészíthetné az egységes betegbeleegyező nyilatkozatot és -tájékoztatót.

A betegtájékoztatás az orvosi dokumentációs kötelezettség „achilles sarka”: nem csak tájékoztatni kell a beteget, de ennek tényét dokumentálnia is kell a gyógyítónak, mondta dr. Berecz János, a Szigetvári Kórház főigazgatója az IME szakmai konferenciáján nemrégiben. A tájékoztatás legyen kellően részletes, ám nem szabad túlzásba esni, ugyanis az hátrányos lehet az ellátóra nézve, tette hozzá.

Bővebben
2018-12-13
Rossz az egészségügyi szektor híre?

Rossz az egészségügyi szektor híre?

Rossz az egészségügyi szektor híre?

Horváth Ildikó szerint fegyelmezettség is kell a rendszerben, Sinkó Eszter szerint szűkül az állami ellátás.

Az egészségügyi szektorról az hírlik, hogy időnként indokolatlanul magas áron zajlanak a beszerzések, s érthetetlen, hogy ugyanazért a termékért miért fizet kétszer annyit az egyik kórház, mint a másik – vetette fel prof. dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár ma az IME XVIII. Vezetői Eszköztár – Kontrolling Konferencián tartott előadásában. Mint mondta, ezt nem lehet a pénzügyi szakembereknek megmagyarázni, és az ilyen ügyek rossz hírét keltik az ágazatnak. A hamarosan megvalósuló adósságrendezés (amelynek során részben fizetik a lejárt számlákat, részben pedig működési támogatást adnak a Weborvos információi szerint) előtti állapotok jól mutatják, hogy vannak jól „produkáló” kórházak, vannak, amelyek legalább nagyon igyekeznek adósságaikat csökkenteni, s vannak ügyeskedők is – például a le nem járt számlákat is gyorsan besuszterolták a lejárt adósságaik közé. A konszolidációs források hatékony, számonkérhető elköltését várja a kormány, amelynek célja, hogy jobb egészségben tovább éljenek az állam polgárai, fogalmazott az államtitkár.

Bővebben
2018-12-06