IME - INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

Tudományos folyóirat - Az egészségügyi vezetők szaklapja

   +36-1/786–9268       ime@nullimeonline.hu

   +36-1/786–9268

   ime@nullimeonline.hu

Rólunk írták

Nem elég a beteget tájékoztatni, dokumentálni is kell

Nem elég a beteget tájékoztatni, dokumentálni is kell

Az ÁEEK elkészíthetné az egységes betegbeleegyező nyilatkozatot és -tájékoztatót.

A betegtájékoztatás az orvosi dokumentációs kötelezettség „achilles sarka”: nem csak tájékoztatni kell a beteget, de ennek tényét dokumentálnia is kell a gyógyítónak, mondta dr. Berecz János, a Szigetvári Kórház főigazgatója az IME szakmai konferenciáján nemrégiben. A tájékoztatás legyen kellően részletes, ám nem szabad túlzásba esni, ugyanis az hátrányos lehet az ellátóra nézve, tette hozzá.

Bővebben
2018-12-13
Rossz az egészségügyi szektor híre?

Rossz az egészségügyi szektor híre?

Rossz az egészségügyi szektor híre?

Horváth Ildikó szerint fegyelmezettség is kell a rendszerben, Sinkó Eszter szerint szűkül az állami ellátás.

Az egészségügyi szektorról az hírlik, hogy időnként indokolatlanul magas áron zajlanak a beszerzések, s érthetetlen, hogy ugyanazért a termékért miért fizet kétszer annyit az egyik kórház, mint a másik – vetette fel prof. dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár ma az IME XVIII. Vezetői Eszköztár – Kontrolling Konferencián tartott előadásában. Mint mondta, ezt nem lehet a pénzügyi szakembereknek megmagyarázni, és az ilyen ügyek rossz hírét keltik az ágazatnak. A hamarosan megvalósuló adósságrendezés (amelynek során részben fizetik a lejárt számlákat, részben pedig működési támogatást adnak a Weborvos információi szerint) előtti állapotok jól mutatják, hogy vannak jól „produkáló” kórházak, vannak, amelyek legalább nagyon igyekeznek adósságaikat csökkenteni, s vannak ügyeskedők is – például a le nem járt számlákat is gyorsan besuszterolták a lejárt adósságaik közé. A konszolidációs források hatékony, számonkérhető elköltését várja a kormány, amelynek célja, hogy jobb egészségben tovább éljenek az állam polgárai, fogalmazott az államtitkár.

Bővebben
2018-12-06

Őszintén a kórházi fertőzésekről

Őszintén a kórházi fertőzésekről

  Az IME Interdiszciplináris Magyar Egészségügy és egészségügyi vezetők szaklapja által szervezett konferenciák az egészségügy kiemelt eseményei. Az ez évi október 17-én és 18-án megrendezésre kerülő konferencia különlegessé tette, hogy fővédnökei Professzor Kásler Miklós DS.c miniszter és Dr. Kovács Attila Országos tisztifőorvos voltak – utóbbi előadást is tartott, továbbá ezen a konferencián került átadásra az IME Semmelweis Publikációs Díj.

Bővebben
2018-11-05

Rendezetlen átrendeződés

Magyarországon az egészségügyi ellátás nem csak hogy üzlet, hanem nagyon jó üzlet, derül ki az IME egészségügyi szaklap összeállításából, amelyet a 444.hu is szemléz.

Ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet egészségügyi szakértők jegyeznek (dr. Rékassy Balázs, dr. Kincses Gyula, illetve Révész Sándor és Soltész Attila a Planslab Kft-től) , és az elmúlt hónapokban, két részben jelent meg az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című folyóiratban, és amelyet a 444.hu iszanzásít. A szerzők többek között interjúkat készítettek a magyar magánegészségügyi piac legnagyobb szereplőinek tulajdonosaival, valamint készítettek egy online felmérést is a magyar orvosok körében.

Bővebben
2018-10-31
Kórházi fertőzések - miben reménykedhetnek a betegek?

Kórházi fertőzések - miben reménykedhetnek a betegek?

November 15-én publikálják a kórházi fertőzések és azok megelőzése érdekében bevezetett intézkedések eredményeit felmérni hivatott úgynevezett pontprevalencia (PPV) vizsgálat eredményeit. A második alkalommal lezajlott európai vizsgálat előzetesen elérhető számai tartós magyar lemaradást jeleznek az uniós átlaghoz képest. A kórházi fertőzések visszaszorítására készült, októberben hatályba lépett miniszteri rendelet pedig több sebből vérzik - derült ki az IME egészségügyi szaklap szerdai, infekciókontrollt napirendjére tűző konferenciáján.

Bővebben
2018-10-19
Kórházi fertőzések: véghajrában a végrehajtás

Kórházi fertőzések: véghajrában a végrehajtás

Napokon belül hozzájuthatnak az intézmények ahhoz a 2,2 milliárd forinthoz, amelyet arra kapnak, hogy maradéktalanul betarthassák az október elején megjelent, a kórházi fertőzések megelőzését célzó rendeletcsomagban foglaltakat.

Bővebben
2018-08-18
Az utógondozás legyen olyan hatékony, mint az értágítás

Az utógondozás legyen olyan hatékony, mint az értágítás

A korai koszorúér-halálozásban csak Kirgizisztán, Kazahsztán mutat nálunk rosszabb eredményeket.

Európa legtöbb országában még mindig a keringési rendszeri betegségek vezetnek a haláloki listán: a nőknél magasabb arányban, mint a férfiaknál (az erősebb nemnél nagyon közelítenek egymáshoz a daganatos és a kardiovaszkuláris halálozási okok). Vannak azonban olyan fejlett államok, amelyeknél a daganatos halálozás meghaladta a kardiovaszkulárist, mert a keringési betegségeket sikerült jelentősen visszaszorítaniuk, ilyen például Franciaország, Spanyolország, Portugália, a Benelux államok. Nálunk csak jóval később indult meg a csökkenés e megbetegedések okozta halálozásban az EU fejlettebb tagállamaihoz képest, és csak kisebb mértéket mutat, így lemaradásunk fokozódik – fogalmazott prof. dr. Tóth Kálmán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ 1. sz Belgyógyászati Klinikájának igazgatója az IME-MEMT legutóbbi konferenciáján.

Bővebben
2018-06-28

Nettó 1,2 millió az orvosok vágya

Nettó 1,2 millió az orvosok vágya

GYÓGYÍTÁS

Óriási üzlet van a magánegészségügyben. Már csaknem minden tizedik orvos kizárólag a magánszférában dolgozik – derült ki Rékassy Balázs egészségügyi- szakközgazdász kutatásából, amit az IME szakmai folyóirat konferenciáján ismertetett. A tavalyi volt az első olyan év, amikor több orvos választotta a hazai magánszektort, mint a külföldi klinikákat. A hazai doktorok valamivel több mint negyedének van kizárólag állami munkahelye, a nagy többség a fizetős szektorban vállalt munkája mellett is megtartja állását az állami intézményekben. Főleg a biztonságérzet miatt, illetve azért maradnak még a közfinanszírozott szektorban, mert bizonyos szakterületeket csak ott gyakorolhatnak. A doktorok kilenc százaléka viszont már soha nem dolgozik a közszférában. A magánellátást a kevesebb beteg, a jobb gyógyítási körülmények és a magasabb jövedelem teszi számukra vonzóvá. Míg az állami egészségügyben egyetlen óra alatt több mint három beteget kell ellátnia és ezért az intézmény 7200 forintot kap, addig a magánrendelőben ez alatt az idő alatt két páciens negyvenezer forint bevételt hoz a tulajdonosnak.

Bővebben
2018-06-23