IME - INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

Tudományos folyóirat - Az egészségügyi vezetők szaklapja

   +36-1/786–9268       ime@nullimeonline.hu

   +36-1/786–9268

   ime@nullimeonline.hu

Rólunk írták

A nukleáris medicina fejlődésének legfontosabb húzóereje a PET/CT diagnosztika fejlődése

Nagy érdeklődés előzte meg az IME XIV. Képalkotó Diagnosztikai Továbbképzés Konferenciát 2019 március 21-én Budapesten amelyen a következő szekciókban. Egészségpolitika és minőségbiztosítás a radiológiában, Diagnosztika, Terápia, Onkoradiológia, Nukleáris medicina, K+F. 21 előadás hangzott el az ebédet leszámítva hét és félórás időtartamban.

Bővebben
2019-03-25

Célkeresztben a praxisközösségek az IME első évi konferenciáján

Célkeresztben a praxisközösségek az IME első évi konferenciáján

Az IME Interdiszciplináris Magyar Egészségügy és egészségügyi vezetők szaklapja által szervezett konferenciák az egészségügy kiemelt eseményei. Az ez évi február 21-én megrendezésre került konferenciát különlegessé tette, hogy fővédnöke professzor Kásler Miklós Ds.C miniszter és az előadók között szerepelt a jelenlegi és a korábbi egészségügyi államtitkár (Kár, hogy helyettest küldtek maguk helyett). A konferencián 18 előadás hangzott el, a megnyitó-, a záróbeszédeken és egy kerekasztalon kívül 9 óra időtartamban, öt blokkban.

Bővebben
2019-02-24
Hol is tart az Egészséges Budapest Program

Hol is tart az Egészséges Budapest Program

Hol is tart az Egészséges Budapest Program?

Nagy erőkkel fejlesztik az informatikát: minden kórház IT rendszere meg fog újulni.

A főváros egyelőre nem képes behozni az egészségügyi fejlesztések terén mutatkozó hátrányát a vidékiekkel szemben, ugyanis azok további uniós pénzekhez jutnak, illetve a Modern Városok Programban is kapnak forrásokat, bár tavaly decemberben elképesztő hajrába kapcsolt az Egészséges Budapest Program (EBP), derült ki Cserháti Péter miniszteri biztos mai tájékoztatójából az IME szakmai konferenciáján. A visszatekintés szerint négymilliárdos eszközfejlesztés közbeszerzése zárult le december elején, így a fővárosban és Pest megyében 44 CT- és 30 MR-készülékkel végezhetők majd a vizsgálatok, 13-án megjelent a kormányhatározat az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő létrehozásáról. Ennek kapcsán vált ismertté, hogy a Kútvölgyi Klinikai Tömb elkerül az Semmelweis Egyetemtől, amelynek ki kell költöztetnie Pulmonológiai Klinikáját a Szent János Kórházból, s az épületet 2019. június 30-ig kiürítve át kell adnia a kórháznak. 14-én kihirdették az EBP három centrumkórházára kiírt tervpályázat eredményét, s december végén hirdették meg a 19 társkórház tervpályázatát.

Bővebben
2019-02-23
Nem elég a beteget tájékoztatni, dokumentálni is kell

Nem elég a beteget tájékoztatni, dokumentálni is kell

Az ÁEEK elkészíthetné az egységes betegbeleegyező nyilatkozatot és -tájékoztatót.

A betegtájékoztatás az orvosi dokumentációs kötelezettség „achilles sarka”: nem csak tájékoztatni kell a beteget, de ennek tényét dokumentálnia is kell a gyógyítónak, mondta dr. Berecz János, a Szigetvári Kórház főigazgatója az IME szakmai konferenciáján nemrégiben. A tájékoztatás legyen kellően részletes, ám nem szabad túlzásba esni, ugyanis az hátrányos lehet az ellátóra nézve, tette hozzá.

Bővebben
2018-12-13
Rossz az egészségügyi szektor híre?

Rossz az egészségügyi szektor híre?

Rossz az egészségügyi szektor híre?

Horváth Ildikó szerint fegyelmezettség is kell a rendszerben, Sinkó Eszter szerint szűkül az állami ellátás.

Az egészségügyi szektorról az hírlik, hogy időnként indokolatlanul magas áron zajlanak a beszerzések, s érthetetlen, hogy ugyanazért a termékért miért fizet kétszer annyit az egyik kórház, mint a másik – vetette fel prof. dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár ma az IME XVIII. Vezetői Eszköztár – Kontrolling Konferencián tartott előadásában. Mint mondta, ezt nem lehet a pénzügyi szakembereknek megmagyarázni, és az ilyen ügyek rossz hírét keltik az ágazatnak. A hamarosan megvalósuló adósságrendezés (amelynek során részben fizetik a lejárt számlákat, részben pedig működési támogatást adnak a Weborvos információi szerint) előtti állapotok jól mutatják, hogy vannak jól „produkáló” kórházak, vannak, amelyek legalább nagyon igyekeznek adósságaikat csökkenteni, s vannak ügyeskedők is – például a le nem járt számlákat is gyorsan besuszterolták a lejárt adósságaik közé. A konszolidációs források hatékony, számonkérhető elköltését várja a kormány, amelynek célja, hogy jobb egészségben tovább éljenek az állam polgárai, fogalmazott az államtitkár.

Bővebben
2018-12-06

Őszintén a kórházi fertőzésekről

Őszintén a kórházi fertőzésekről

  Az IME Interdiszciplináris Magyar Egészségügy és egészségügyi vezetők szaklapja által szervezett konferenciák az egészségügy kiemelt eseményei. Az ez évi október 17-én és 18-án megrendezésre kerülő konferencia különlegessé tette, hogy fővédnökei Professzor Kásler Miklós DS.c miniszter és Dr. Kovács Attila Országos tisztifőorvos voltak – utóbbi előadást is tartott, továbbá ezen a konferencián került átadásra az IME Semmelweis Publikációs Díj.

Bővebben
2018-11-05

Rendezetlen átrendeződés

Magyarországon az egészségügyi ellátás nem csak hogy üzlet, hanem nagyon jó üzlet, derül ki az IME egészségügyi szaklap összeállításából, amelyet a 444.hu is szemléz.

Ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet egészségügyi szakértők jegyeznek (dr. Rékassy Balázs, dr. Kincses Gyula, illetve Révész Sándor és Soltész Attila a Planslab Kft-től) , és az elmúlt hónapokban, két részben jelent meg az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című folyóiratban, és amelyet a 444.hu iszanzásít. A szerzők többek között interjúkat készítettek a magyar magánegészségügyi piac legnagyobb szereplőinek tulajdonosaival, valamint készítettek egy online felmérést is a magyar orvosok körében.

Bővebben
2018-10-31
Kórházi fertőzések - miben reménykedhetnek a betegek?

Kórházi fertőzések - miben reménykedhetnek a betegek?

November 15-én publikálják a kórházi fertőzések és azok megelőzése érdekében bevezetett intézkedések eredményeit felmérni hivatott úgynevezett pontprevalencia (PPV) vizsgálat eredményeit. A második alkalommal lezajlott európai vizsgálat előzetesen elérhető számai tartós magyar lemaradást jeleznek az uniós átlaghoz képest. A kórházi fertőzések visszaszorítására készült, októberben hatályba lépett miniszteri rendelet pedig több sebből vérzik - derült ki az IME egészségügyi szaklap szerdai, infekciókontrollt napirendjére tűző konferenciáján.

Bővebben
2018-10-19
Kórházi fertőzések: véghajrában a végrehajtás

Kórházi fertőzések: véghajrában a végrehajtás

Napokon belül hozzájuthatnak az intézmények ahhoz a 2,2 milliárd forinthoz, amelyet arra kapnak, hogy maradéktalanul betarthassák az október elején megjelent, a kórházi fertőzések megelőzését célzó rendeletcsomagban foglaltakat.

Bővebben
2018-08-18