IME - INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

Tudományos folyóirat - Az egészségügyi vezetők szaklapja

   +36-1/786–9268       ime@nullimeonline.hu

   +36-1/786–9268

   ime@nullimeonline.hu

Rólunk írták

Az utógondozás legyen olyan hatékony, mint az értágítás

Az utógondozás legyen olyan hatékony, mint az értágítás

A korai koszorúér-halálozásban csak Kirgizisztán, Kazahsztán mutat nálunk rosszabb eredményeket.

Európa legtöbb országában még mindig a keringési rendszeri betegségek vezetnek a haláloki listán: a nőknél magasabb arányban, mint a férfiaknál (az erősebb nemnél nagyon közelítenek egymáshoz a daganatos és a kardiovaszkuláris halálozási okok). Vannak azonban olyan fejlett államok, amelyeknél a daganatos halálozás meghaladta a kardiovaszkulárist, mert a keringési betegségeket sikerült jelentősen visszaszorítaniuk, ilyen például Franciaország, Spanyolország, Portugália, a Benelux államok. Nálunk csak jóval később indult meg a csökkenés e megbetegedések okozta halálozásban az EU fejlettebb tagállamaihoz képest, és csak kisebb mértéket mutat, így lemaradásunk fokozódik – fogalmazott prof. dr. Tóth Kálmán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ 1. sz Belgyógyászati Klinikájának igazgatója az IME-MEMT legutóbbi konferenciáján.

Bővebben
2018-06-28

Nettó 1,2 millió az orvosok vágya

Nettó 1,2 millió az orvosok vágya

GYÓGYÍTÁS

Óriási üzlet van a magánegészségügyben. Már csaknem minden tizedik orvos kizárólag a magánszférában dolgozik – derült ki Rékassy Balázs egészségügyi- szakközgazdász kutatásából, amit az IME szakmai folyóirat konferenciáján ismertetett. A tavalyi volt az első olyan év, amikor több orvos választotta a hazai magánszektort, mint a külföldi klinikákat. A hazai doktorok valamivel több mint negyedének van kizárólag állami munkahelye, a nagy többség a fizetős szektorban vállalt munkája mellett is megtartja állását az állami intézményekben. Főleg a biztonságérzet miatt, illetve azért maradnak még a közfinanszírozott szektorban, mert bizonyos szakterületeket csak ott gyakorolhatnak. A doktorok kilenc százaléka viszont már soha nem dolgozik a közszférában. A magánellátást a kevesebb beteg, a jobb gyógyítási körülmények és a magasabb jövedelem teszi számukra vonzóvá. Míg az állami egészségügyben egyetlen óra alatt több mint három beteget kell ellátnia és ezért az intézmény 7200 forintot kap, addig a magánrendelőben ez alatt az idő alatt két páciens negyvenezer forint bevételt hoz a tulajdonosnak.

Bővebben
2018-06-23
Nettó 1,2 millióra vágynak az orvosok

Nettó 1,2 millióra vágynak az orvosok

Nettó 1,2 millióra vágynak az orvosok

Óriási üzlet van a magánegészségügyben. Már csaknem minden tizedik orvos kizárólag a magánszférában dolgozik – derült ki az IME szakmai folyóirat konferenciáján Rékassy Balázs egészségügyi-szakközgazdász kutatásából. A szakember orvosokat és magánszolgáltatókat kérdezett a piac jellemzőiről, és elemezte a legnagyobb cégek publikus adatait.

Bővebben
2018-06-21

Ezért dolgoznak az orvosok a magyar magánegészségügyben

Ezért dolgoznak az orvosok a magyar magánegészségügyben

A magánegészségügy egyre nagyobb üzlet, a piac konszolidálódik és tisztul - állapította meg legutóbbi vizsgálódásai alapján Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász az IME Országos Egészség-gazdaságtani konferenciájának második napján. A szakember bemutatta saját felmérését, amelyet hazai orvosok körében végeztek és bemutatta, milyen motivációs tényezők alapján döntenek az orvosok, amikor a magánellátást választják. Sinkó Eszter levezetőelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly volt az első év az orvosok esetében, amikor többen választották főállásnak a magánellátást, mint ahányan külföldre mentek.

Bővebben
2018-06-21

Legyen innovatív az egészségügyi vezetés

Legyen innovatív az egészségügyi vezetés

Nemzetközi összehasonlításban is rossz a magyarok egészségi állapota - mutatta be az IME Országos Egészség-gazdaságtani Konferencián tartott előadásában Bodrogi József. Az egészségügyi közgazdász az innovatív egészségügyi forrásteremtés fontosságára is felhívta a figyelmet.

Bővebben
2018-06-20