IME - INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

Tudományos folyóirat - Az egészségügyi vezetők szaklapja

   +36-1/786–9268       ime@nullimeonline.hu

   +36-1/786–9268

   ime@nullimeonline.hu

Rólunk írták

A Jászberényi Kórház külön betegtájékoztató füzetet készített a kórházi fertőzésekről!

A Jászberényi Kórház külön betegtájékoztató füzetet készített a kórházi fertőzésekről! "Mit jelent a fertőzés? Mik a kórházi fertőzések okai? Hány kórházi fertőzés fordul elő évente? Melyik kórház biztonságos a beteg számára? Hogyan segíthet Ön is, hogy ne alakuljanak ki a kórházban az Önt vagy az Ön hozzátartozóját is veszélyeztető fertőzések? stb.)

A tájékoztató füzetről dr. Barcs István beszélt az IME Infekciókontroll konferenciáján.

Bővebben
2017-10-19

Még a szuperbaktérium áll nyerésre

A tudósok egyebek mellett az óceánok vizében, tengeri üledékben új baktériumokat fedeztek fel.

ORVOSTUDOMÁNY - Sáskáktól, csótányoktól, békáktól remélnek hatékony fegyvert a szuperbaktériumok ellen, amelyek – a WHO jóslata szerint – 2050-re már tízmillió ember halálát okozzák évente – hangzott el az IME szakmai lap az egészségügyben előforduló fertőzésekkel foglalkozó konferenciáján szerdán. A szuperbaktériumokat, amelyek egyelőre legyőzhetetlennek tűnnek, az ember a felesleges és túlzottan gyakori antibiotikum- használattal maga hozta létre. Azok a mikroorganizmusok, amelyeket nem pusztított el az ellenük bevetett antibiotikum, ellenállóvá válnak a szerrel szemben. Így aki szíre-szóra, például vírusfertőzésre antibiotikumot szed, hozzájárul a szuperbaktériumok szaporodásához, amelyek már jelenleg is több tucat, különböző súlyosságú betegséget okoznak. Így például a seb- és véráramfertőzéseket.

A túlfogyasztásért nemcsak az orvoslás felelős, becslések szerint a világon gyártott antibiotikus hatású készítmények 70-80 százalékát az állattenyésztésben használják a hozamok fokozására és a testnövekedés gyorsítására. Ezek maradványai is bekerülnek az emberi szervezetbe a haszonállatok húsával. A konferencián a problémát ismertető professzor, Nagy Károly egyetemi tanár arról beszélt, hogy a penicillin felfedezése (1928) óta több mint 100 antibiotikum került a gyógyításba, azonban az utóbbi 30 évben már nem fedeztek fel új hatásmechanizmusú szert. Így a rezisztensé váló baktériumtörzsek ellen jelenleg nincs hatékony gyógyszer. Az előrejelzések ijesztő jövőt jósolnak, e szerint 2050-re már évente tízmillió ember halálát okozhatják ezek a baktériumok, az egyszerű sebfertőzések végzetessé válnak, a banális vakbélműtétek is életveszélyesek lesznek. A szervtranszplantáció gyakorlatilag megszűnik, rengeteg lesz a halálos tüdőgyulladás, s egyebek közt a tbc is gyógyíthatatlanná válik. S ha még nincs is kilátás új hatékony antibiotikus szerre, Nagy Károly szerint vannak reménykeltő kutatások.

A tudósok egyebek mellett az óceánok vizében, tengeri üledékben új baktériumokat fedeztek fel, ezek olyan anyagot termelnek, amelyek elpusztítják a lépfene bacilusát, s él a földön 200 olyan békafaj, amelynek bőrén vannak használható antimikrobiális anyagok. A csótányok és a sáskák agyában is találtak kilenc új baktériumölő molekulát, amely a legveszélyesebb MRSA, valamint E.coli baktériumok 90 százalékát is elpusztítja.

Bővebben
2017-10-19
Alternatív finanszírozási módszer kellene

Alternatív finanszírozási módszer kellene

A jelenlegi egyedi méltányossági támogatási rendszer és az elhúzódó befogadási eljárások jelentős kihívást jelentenek az ágazat valamennyi szereplőjének, derült ki az IME egészségügyi szaklap és a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság nyári konferenciáján Pécsett.

Bővebben
2017-06-26
Elvesztegetett éveink

Elvesztegetett éveink

Kútba esett államtitkári tervekről, indokolatlan korai halálokról, a gazdasági teljesítmény és az egészségi állapot összefüggéseiről is szó esett az IME egészségügyi szaklap és a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság nyári konferenciáján Pécsett.

Bővebben
2017-06-23
A mentőszolgálat is csatlakozni fog az EESZT-hez

A mentőszolgálat is csatlakozni fog az EESZT-hez

Augusztus közepéig az e-személyi igazolvány rendszeréhez is illeszkedni fog a Tér.

Javában zajlik és jól halad a Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT, Tér) február közepén kezdődött éles próbaüzeme, derült ki Szabó Bálint, Állami Egészségügyi Ellátó Központ főosztályvezetőjének tájékoztatásából az IME XV. jubileumi infokommunikációs konferenciáján május 18-án. A projekt felelőse elmondta, hogy a következő jelentős határidő augusztus közepe lesz, ekkorra illeszkedik majd az e-személyi igazolvány a Térhez.

Az éles tesztüzem indulása óta négyezren önrendelkeztek az EESZT-ben, 15 ezer e-recept, valamint 50 ezer egészségügyi dokumentum került a felhőalapú, legmagasabb (5.) biztonsági fokozatú informatikai rendszerbe. A pilotban résztvevő egészségügyi szoftverfejlesztő cégek jóvoltából 2017 szeptemberére az EESZT-hez csatlakoztatható intézményi lefedettség a HIS rendszerek tekintetében 69%, a háziorvosi rendszerek esetében 72%, míg a patikarendszerknél 85% lesz az országban.

 

Bővebben
2017-05-19
Ónodi-Szűcs: a pénz kevés az elégedettséghez

Ónodi-Szűcs: a pénz kevés az elégedettséghez

Az államtitkárság küzd azért, hogy ne vonják el az ágazattól az adócsökkentésből származó 8 milliárd forintot.

 

  Az olimpiai meghiúsulása felvethetné a dél-budai szuperkórház helyének újragondolását, ám egyelőre ez nincs napirenden. Az ágazatnak hét év alatt juttatott 330 milliárdos többletforrás hatása a betegek elégedettségében, az ellátás javulásában nem érzékelhető, hangzott el az IME mai, XII. Regionális Egészségügyi Konferenciáján, ahol bemutatták az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér legújabb fejlesztéseit.

  A gyógyító-megelőző ellátásokra 2010 és 2017 között 330 milliárd forinttal többet költ a kormányzat, ám mégsem lehet ezt érzékelni, fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár azért rögtön fordított egyet az állításán, hiszen devalválta volna a már többször hangoztatott, elért eredményeket.

Bővebben
2017-02-24

Az IME szaklap 2016 Előadói díjai

Az IME szaklap 2016 Előadói díjai

 

Az IME az egészségügyi vezetők szaklapja, az egészségügyi menedzsment mindennapi munkáját segítő tudományos folyóirat, amely olvasóinak az általános egészségpolitikai kérdésektől az irányítási feladatokon keresztül, a gyakorlati klinikai-technikai információkig terjedve széles körű ismereteket közvetít. A szerkesztőség minden évben Előadói díjjal jutalmazza az adott esztendőben megrendezett konferenciák legjobb előadóit.

 

Bővebben
2016-12-20
Kiderült, miért Dobogón épülne a szuperkórház

Kiderült, miért Dobogón épülne a szuperkórház

Kiderült, miért Dobogón épülne a szuperkórház

Bár az Egészséges Budapest Program kidolgozói a Szent Imre kórház területét tartották alkalmasnak az új budai szuperkórház számára, a kormány az M1, M7 bevezető szakasza melletti Dobogót preferálta. Más alkalmas ingatlant pedig nem találtak Budán. A Dobogó alkalmasságáról november végéig kell letenni a szakmai anyagot - mondta Cserháti Péter, a budapesti egészségügyi ellátás átalakításáért felelős miniszteri biztos egy mai rendezvényen.

Bővebben
2016-11-10