IME - INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

Tudományos folyóirat - Az egészségügyi vezetők szaklapja

   +36-1/786–9268       ime@nullimeonline.hu

   +36-1/786–9268

   ime@nullimeonline.hu

Rólunk írták

Együttműködési szándéknyilatkozat

Tizenhetedik évfolyamába lépett idén az IME Interdiszciplináris Magyar Egészségügy – Az egészségügyi vezetők szaklapja, mely fennállása óta 157 reguláris lapszámot, 20 különszámot és 10 mellékletet jelentetett meg összesen 13 ezer oldalon – tájékoztatott Tamás Éva, az IME lapigazgatója. A 2000 szerző tollából eddig kiadott 2700 publikáció mindegyike visszakereshető a lap internetes oldalán. A 2014 óta tudományos folyóiratnak minősülő kiadvány az első évfolyamától kezdve kizárólag szakmai támogatással, magánkiadásban jelenik meg – hangsúlyozta Tamás Éva. Mint elmondta, az IME együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Emlékbizottsággal, melynek értelmében a 2018-as Semmelweis Emlékhez csatlakozva kiemelten foglalkozik az emlékévhez kapcsolódó eseményekkel. A Larix Kiadó Kft. kiemelt tevékenysége a lapkiadáson túl egészségügyi szakmai konferenciák rendezése: az IME által fémjelzett eddigi konferenciák száma idén meghaladta a százat. A soron következő, 2018. május 17-ére meghirdetett XVII. Infokommunikációs Konferenciát 2018. június 20-21-én követi az IME és a MEMT első közös egészség-gazdaságtani konferenciája, amely – az IME-META konferenciák tizenkét éves hagyományához illeszkedve – az IME XII. Egészség-gazdaságtani Konferenciájaként, egyben az Európai Egészségügyi Menedzsment Társaság 34. éves konferenciájának ikerrendezvényeként kerül megrendezésre.

Bővebben
2018-04-15
Stratégiai együttműködés

Stratégiai együttműködés

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá április 13-án pénteken Tamás Éva, az IME Interdiszciplináris Magyar Egészségügy (IME) tudományos folyóiratot kiadó Larix Kiadó Kft. igazgatója és Dr. Gaál Péter, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság (MEMT) elnöke.

Bővebben
2018-04-13

Lassan, de tágul az e-tér

Lassan, de tágul az e-tér

 BŐVÍTÉS Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről. Bővítették az e-egészségügy szolgáltatásait. Így például a patikákban már gyógyszerkiváltáshoz is használhatják az e-személyit. Erről Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) e-egészségügy fejlesztéséért felelős főosztályvezetője beszélt az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy (IME) című szakmai lap minapi konferenciáján. Eddig, ha a gyógyszertárban kéznél volt a recept, minden gond nélkül bárki átvehette akár a szomszéd gyógyszereit is. Ez a megoldás továbbra is érvényben marad. Nem változik az sem, hogy a hagyományos személyi igazolvánnyal és a tajkártyával akkor is kiadják az orvosságokat, ha nincs ott a felírási igazolás. A gyógyszerész az e-térben látja, hogy mit írt fel az orvos. Néhány hete az e-személyivel önmagában is kiváltható a gyógyszer. Mostanra ugyanis már csaknem valamennyi patikába telepítették az ehhez szükséges kártyaolvasókat. Az e-személyi pedig nemcsak a személyi azonosítókat, hanem a tajszámot és az adószámot is hordozza, így nincs szükség külön tajkártyára. Szabó Bálint beszélt arról is, hogy egyéb lakossági szolgáltatásokat is fejlesztettek az e-térben.

Bővebben
2018-03-05

A fertőzések megelőzése az egészségügy „forró pontja”

A fertőzések megelőzése, a járványok elkerülése és következményeinek enyhítése az egészségügyi rendszerek „forró pontja” világszerte, így Magyarországon is. Ezzel a kérdéskörrel, ezen belül is hangsúlyosan az egészségügyi ellátás során fellépő fertőzések felderítésével foglalkozott 2017. október 18-19-én az IME – Interdiszciplináris Magyar Egészségügy tudományos folyóirat ezúttal hatodik alkalommal megrendezett Országos Infekciókontroll Továbbképzés Konferenciája Budapesten. A konferencia tematikai vezérfonalának „a beteg mindenek előtt” szlogent tekintették.

Bővebben
2017-11-05

A Jászberényi Kórház külön betegtájékoztató füzetet készített a kórházi fertőzésekről!

A Jászberényi Kórház külön betegtájékoztató füzetet készített a kórházi fertőzésekről! "Mit jelent a fertőzés? Mik a kórházi fertőzések okai? Hány kórházi fertőzés fordul elő évente? Melyik kórház biztonságos a beteg számára? Hogyan segíthet Ön is, hogy ne alakuljanak ki a kórházban az Önt vagy az Ön hozzátartozóját is veszélyeztető fertőzések? stb.)

A tájékoztató füzetről dr. Barcs István beszélt az IME Infekciókontroll konferenciáján.

Bővebben
2017-10-19