IME - INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

Tudományos folyóirat - Az egészségügyi vezetők szaklapja

   +36-1/786–9268       ime@nullimeonline.hu

   +36-1/786–9268

   ime@nullimeonline.hu

Rólunk írták

Alternatív finanszírozási módszer kellene

Alternatív finanszírozási módszer kellene

A jelenlegi egyedi méltányossági támogatási rendszer és az elhúzódó befogadási eljárások jelentős kihívást jelentenek az ágazat valamennyi szereplőjének, derült ki az IME egészségügyi szaklap és a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság nyári konferenciáján Pécsett.

Bővebben
2017-06-26
Elvesztegetett éveink

Elvesztegetett éveink

Kútba esett államtitkári tervekről, indokolatlan korai halálokról, a gazdasági teljesítmény és az egészségi állapot összefüggéseiről is szó esett az IME egészségügyi szaklap és a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság nyári konferenciáján Pécsett.

Bővebben
2017-06-23
A mentőszolgálat is csatlakozni fog az EESZT-hez

A mentőszolgálat is csatlakozni fog az EESZT-hez

Augusztus közepéig az e-személyi igazolvány rendszeréhez is illeszkedni fog a Tér.

Javában zajlik és jól halad a Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT, Tér) február közepén kezdődött éles próbaüzeme, derült ki Szabó Bálint, Állami Egészségügyi Ellátó Központ főosztályvezetőjének tájékoztatásából az IME XV. jubileumi infokommunikációs konferenciáján május 18-án. A projekt felelőse elmondta, hogy a következő jelentős határidő augusztus közepe lesz, ekkorra illeszkedik majd az e-személyi igazolvány a Térhez.

Az éles tesztüzem indulása óta négyezren önrendelkeztek az EESZT-ben, 15 ezer e-recept, valamint 50 ezer egészségügyi dokumentum került a felhőalapú, legmagasabb (5.) biztonsági fokozatú informatikai rendszerbe. A pilotban résztvevő egészségügyi szoftverfejlesztő cégek jóvoltából 2017 szeptemberére az EESZT-hez csatlakoztatható intézményi lefedettség a HIS rendszerek tekintetében 69%, a háziorvosi rendszerek esetében 72%, míg a patikarendszerknél 85% lesz az országban.

 

Bővebben
2017-05-19
Ónodi-Szűcs: a pénz kevés az elégedettséghez

Ónodi-Szűcs: a pénz kevés az elégedettséghez

Az államtitkárság küzd azért, hogy ne vonják el az ágazattól az adócsökkentésből származó 8 milliárd forintot.

 

  Az olimpiai meghiúsulása felvethetné a dél-budai szuperkórház helyének újragondolását, ám egyelőre ez nincs napirenden. Az ágazatnak hét év alatt juttatott 330 milliárdos többletforrás hatása a betegek elégedettségében, az ellátás javulásában nem érzékelhető, hangzott el az IME mai, XII. Regionális Egészségügyi Konferenciáján, ahol bemutatták az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér legújabb fejlesztéseit.

  A gyógyító-megelőző ellátásokra 2010 és 2017 között 330 milliárd forinttal többet költ a kormányzat, ám mégsem lehet ezt érzékelni, fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár azért rögtön fordított egyet az állításán, hiszen devalválta volna a már többször hangoztatott, elért eredményeket.

Bővebben
2017-02-24

Az IME szaklap 2016 Előadói díjai

Az IME szaklap 2016 Előadói díjai

 

Az IME az egészségügyi vezetők szaklapja, az egészségügyi menedzsment mindennapi munkáját segítő tudományos folyóirat, amely olvasóinak az általános egészségpolitikai kérdésektől az irányítási feladatokon keresztül, a gyakorlati klinikai-technikai információkig terjedve széles körű ismereteket közvetít. A szerkesztőség minden évben Előadói díjjal jutalmazza az adott esztendőben megrendezett konferenciák legjobb előadóit.

 

Bővebben
2016-12-20
Kiderült, miért Dobogón épülne a szuperkórház

Kiderült, miért Dobogón épülne a szuperkórház

Kiderült, miért Dobogón épülne a szuperkórház

Bár az Egészséges Budapest Program kidolgozói a Szent Imre kórház területét tartották alkalmasnak az új budai szuperkórház számára, a kormány az M1, M7 bevezető szakasza melletti Dobogót preferálta. Más alkalmas ingatlant pedig nem találtak Budán. A Dobogó alkalmasságáról november végéig kell letenni a szakmai anyagot - mondta Cserháti Péter, a budapesti egészségügyi ellátás átalakításáért felelős miniszteri biztos egy mai rendezvényen.

Bővebben
2016-11-10
Foci és infekciókontroll: mindenki ért hozzá

Foci és infekciókontroll: mindenki ért hozzá

A gazdasági nehézségek jó része szemléletváltással kompenzálható lehetne a kórházi fertőzések csökkentésére.

Ritka eset, hogy egy egészségügyi konferencián olyan parázs vita alakul ki, ahol az ellenkező véleményen lévők még az ebédről is elfeledkezve emelt hangon mondják érveiket. Az IME kedden kezdődött kétnapos Jubileumi Országos Infekciókontroll Konferenciáján ilyen helyzet alakult ki.

Bővebben
2016-10-19

Országos Infekciókontroll Konferencia

Az egészségüggyel foglalkozó szakemberek egyik legjelentősebb kétnapos konferenciájára kerül sor október 18-én és 19-én Budapesten, az IME, az egészségügyi vezetők szaklapja szervezésében.

Bővebben
2016-10-11