Intézmények:Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit ZRt. Pannon Egyetem Egészségügyi Kutató- Fejlesztô Központ, Kardiológiai Rehabilitációs Intézet, IME Szerkesztőség, Egészségügyi Informatikai Kutató-Fejlesztő Központ
Évfolyam: XII. évfolyam
Lapszám:2013. / 8
Hónap:október
Oldal:58-61
Terjedelem:4
Rovat:INFOKOMMUNIKÁCIÓ
Alrovat:ÚJDONSÁG
Absztrakt:
A cikk nemzetközi áttekintést ad az infokommunikáció fejlődésével környezetünkben megjelenő mobil eszközökről, melyek egyaránt szolgálják az egészséges személyek és krónikus betegségekben szenvedők életmód változtatását. Beszámol egyúttal a Pannon Egye temen fejlesztett Lavinia életmód-tükör első validációs méréseiről.
Angol absztrakt:
The article gives an international overview about new mobile info-communication devices, supporting life style changes of healthy individuals as well as patients with chronic diseases. It also describes the results of the first validation study of the Lavinia life style mirror application, developed at the Pannon University, Veszprém, Hungary.
Intézmény: Egészségügyi Informatikai Kutató-Fejlesztő Központ
[1] Diet Assistant, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aportela.diets.view
[2] My Diet Coach,. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dietcoacher.sos
[3] VidaOne Diet & Fitness, http://www.vidaone.com/product.php?product_id=1
[4] Calorie Counter PRO MyNetDiary, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fourtechnologies.mynetdiary.ad
[5] Mindmegette, http://www.mindmegette.hu/
[6] Kalóriabázis, http://kaloriabazis.hu/
[7] My Diet Diary, https://play.google.com/store/apps/details?id=org.medhelp.mydiet
[8] Tracker 2 Go, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.byoni.tracker2go
[9] DietPoint, https://play.google.com/store/apps/details?id=si.simplabs.diet2go
[10] Restaurant Weight Loss, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ellisapps.wwrestaurant
[11] R. F. Cook, D. W. Billings, R. K. Hersch et al.: A Field Test of a Web-Based Workplace Health Promotion Program to Improve Dietary Practices, Reduce Stress, and Increase Physical Activity: Randomized Controlled Trial,. J Med Internet Res, 2007 Apr-Jun; 9(2): e17.
[12] M. A. Sevicka, S. Zickmunda, M. Korytkowski et al.: Design, feasibility, and acceptability of an intervention using personal digital assistant-based self-monitoring in managing type 2 diabetes, Contemporary Clinical Trials, 2008 29 396-409
[13] K. L. Funk, V. J. Stevens, L. J: Appel et al.: Associations of Internet Website Use With Weight Change in a Longterm Weight Loss Maintenance Program,. J Med
Internet Res, 2010 Jul-Sep; 12(3): e29.
[14] H. Schmuhl, H. Demski, I. Lamprinos et al.: The EMPOWER Project – Facilitating Self-Management of Diabetes Patients by Intelligent, Knowledge-Based Path -ways,. In proc. Med-e Tel, 2013, April 2013, Luxembourg, pp. 224-228.
[15] Diabeo, https://itunes.apple.com/fr/app/diabeo/id595993009
[16] Lavinia életmód-tükör (rövidfilm), http://www.youtube.com/watch?v=Tl3rene9HYg
[17] Vassanyi I, Balázs G, Kornél F, Kozmann G: Personalized Dietary Counseling for Tele-care using Evolutionary Programming and Ontological Reasoning. In: Jordanova M, editor. Global Telemedicine and eHealth Updates: Knowledge Resources. Luxemburg; 2009. p. 272–6.
[18] Gaál B, Vassányi I, Kozmann G: A novel artificial intelligence method for weekly dietary menu planning,Methods o
A cikket sikeresen a könyvepolcára helyeztük!
Tisztelt Felhasználónk!
A cikket a könyvespolcára helyeztük. A későbbiekben
bármikor elérheti a cikket a könyvespolcán található listáról.
A cikk megtekintéséhez onine regisztráció szükséges!
Tisztelt Látogató!
Az Ön által megtekinteni kívánt cikk az IMEONLINE cikkadatbázisához tartozik, melynek olvasása online regisztrációhoz kötött.
A regisztrálást követően fogja tudni megtekinteni a cikk tartalmát!
A megadott cikk nem elérhető!
Tisztelt Felhasználónk!
Az Ön által megtekinteni kívánt cikk nem elérhető a rendszerben!
A megadott cikk nem elérhető!
Tisztelt Felhasználónk!
Az Ön által megtekinteni kívánt cikk nem elérhető a rendszerben!
Sikeresen szavazott a cikkre!
Tisztelt Felhasználónk!
Köszönjük a szavazatát!
A szavazás nem sikerült!
Tisztelt Felhasználónk!
Ön már szavazott az adott cikkre!
Cikk megtekintése
Tisztelt Felhasználónk!
A cikk több nyelven is elérhető! Kérjük, adja meg, hogy melyik nyelven kívánja megtekinteni az adott cikket!
Cikk megtekintésének megerősítése!
Tisztelt Felhasználónk!
Az Ön által megtekintetni kívánt cikk tartalma fizetős szolgáltatás.
A megtekinteni kívánt cikket automatikusan hozzáadjuk a könyvespolcához!
A cikket bármikor elérheti a könyvespolcok menüpontról is!
INFOKOMMUNIKÁCIÓ Életmód-változtatást támogató mobil informatikai alkalmazások Dr. Kósa István, Tamás Réka, MH EK Honvédkórház, Kardiológiai Rehabilitációs Intézet Dr. Vassányi István, Nemes Márta, Prof. Dr. Kozmann György, Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai Kutató-Fejlesztő Központ A cikk nemzetközi áttekintést ad az infokommunikáció fejlődésével környezetünkben megjelenő mobil eszközökről, melyek egyaránt szolgálják az egészséges személyek és krónikus betegségekben szenvedők életmód változtatását. Beszámol egyúttal a Pannon Egyetemen fejlesztett Lavinia életmód-tükör első validációs méréseiről. The article gives an international overview about new mobile info-communication devices, supporting life style changes of healthy individuals as well as patients with chronic diseases. It also describes the results of the first validation study of the Lavinia life style mirror application, developed at the Pannon University, Veszprém, Hungary. BEVEZETÉS A betegség-megelőzés, illetve a járóbeteg-gondozás és a rehabilitáció területén is az egyik fő feladat a helyes életmód kialakítása, illetve megőrzése. Ennek költséghatékony eszköze lehet a modern, mobil informatikai technológiák alkalmazása. A cikkben bemutatunk néhány tipikus életmódalkalmazást, és ismertetjük a Pannon Egyetemen fejlesztett Lavinia életmód-tükör alkalmazás egyik validációs előkísérletének eredményeit. Modern életmód-naplózó rendszerek és szolgáltatások A népszerű, elsősorban amerikai piacra tervezett Android-os illetve iPhone-os alkalmazások nagy részére jellemző a jól kidolgozott felhasználói felület, az integráció a közösségi szolgáltatásokba, a kevés beépített orvosi intelligencia és a szolgáltatásokkal arányos díjazás. Az egyik legnépszerűbb alkalmazás a Diet Assistant [1], melynek fő célja a fogyás segítése. A táplálkozási naplózás mellett előre elkészített étrendterveket is tartalmaz, amelyek közül a felhasználó céljainak figyelembevételével választhat, illetve módosíthatja, értékelheti őket. A My Diet Coach erőssége a folyamatos lelki támogatás és megerősítés a kitűzött cél (általában fogyás) elérése érdekében [2]. Ennél komolyabb, fizetős szolgáltatásokat nyújt a VidaOne Diet & Fitness [3]. Lehetővé teszi a naplók megosztását, kiértékelését és a különféle polárövek, mérlegek, vérnyomásmérők rendszerbe csatolását is. Kifejezetten a minél teljesebb, a világ összes kultúráját támogató étel-adatbázisra törekszik a Calorie Counter: a több mint fél millió étel (recept) felét a felhasználók vitték be a rendszerbe [4]. Hasonló elven működnek a magyar Mindmegette és KalóriaBázis webes szolgáltatások 58 IME XII. ÉVFOLYAM 8. SZÁM 2013. OKTÓBER is [5-6]. Természetesen a tápanyag-adatok megbízhatósága az ilyen megoldások esetén kérdéses lehet (a lehetséges hibákról lásd később). A szolgáltatások között van a fizikai aktivitás naplózása, energiamérleg, és a különféle kúracélok támogatása is. A Calorie Counterhez igen hasonló a kisebb adatbázissal rendelkező My Diet Diary és a Tracker 2 Go is [7-8]. Nagy, több mint 5 milliós nemzetközi felhasználói táborral rendelkezik a Diet Point [9]. Ez az alkalmazás nem rendelkezik étel-adatbázissal, hanem személyre szabható, pár napos – pár hónapos kúrákat ajánl a felhasználónak, mint pl. ʼ3 napos tisztító kúra + lapos hasʼ, melyeknek a betartásában is segít figyelmeztetésekkel, bíztatásokkal. Végül a Restaurant Weight Loss kifejezetten az étterembe járókat vette célba: szinte az összes (amerikai) étterem kínálata szerepel az adatbázisában [10]. Számos tanulmány vizsgálta, hogy a mobil életmód-támogatási rendszerek ténylegesen mennyire tudják segíteni a felhasználókat. A jól tervezett szoftver huzamos használata során ideális esetben megtanulható a helyes életvitel, amellyel fenntartható az egészség, vagy jobban viselhető egy krónikus betegség. Valóban, különböző tanulmányok eredményei szerint a web-alapú életmód-tanácsadó programok hatékonyabbak a nyomtatott tartalmaknál [11], illetve a PDA-val segített önmonitorozás segít a 2-es típusú diabetes kezelésében, és növeli az egészséges ételtípusok bevitelét [12]. Hasonló módon kimutatták a személyre szóló tanácsok és a folytonos tartalomfrissítés előnyös hatását is [13]. Igen érdekesek azok a jelenleg folyó kutatások, melyek a fent említett, relatíve alacsony tudományos/szakmai tartalmú rendszerekhez képest az orvosi intelligencia nagyobb mértékű rendszerbe építését teszik lehetővé, esetleg konkrét betegségekre összpontosítva. Ezek közül a jelenleg is futó FP7es koordinációjú Empower [14], illetve a Sanofi által indított Diabeo [15] projektre hívnánk fel a figyelmet. Az Empower Android-os alkalmazása vércukor, vérnyomás, pulzus, fizikai aktivitás rögzítését teszi lehetővé cukorbeteg felhasználóknak, a táplálkozás naplózása helyi (német) étel-adatbázis alapján történik. Az összes begyűjtött adat egy központi adattárházba kerül, ahol automatikusan kiértékelik őket, és előállítják a betegnek szánt heti értékeléseket, figyelmeztetéseket és javaslatokat. A fő cél a helyes életvitel begyakoroltatása. A rendszert először 2014-ben tervezik klinikai kísérletben validálni. A Diabeo szintén a cukorbetegeknek segít egy olyan iPhone alkalmazással, mely a basal-bolus inzulin-titrálást tanuló algoritmussal támogatja. Étel-adatbázissal nem rendelkezik, a betegnek grammban kell megadnia az elfogyasztott szénhidrát mennyiséget. Ezzel a módszerrel egy 180 I. típusú cukorbeteg bevonásával végzett kísérletben 1% HbA1c csökkenést tudtak elérni 6 hónap alatt. INFOKOMMUNIKÁCIÓ A táplálkozási naplózás, mint mérési eljárás hibái A táplálkozási naplózás és elemzés célja a szervezetbe ténylegesen bekerült, felszívódott tápanyagok mennyiségének a becslése. A fent bemutatott adatbázis-alapú szolgáltatásokkal azonban számos olyan hiba jár együtt, amely alapvetően korlátozza e becslés pontosságát: • Az adatbázis hiányossága: a keresett élelmiszert, vagy ételt az adatbázis nem tartalmazza. • a keresőrendszer hiányossága: az ételt vagy élelmiszert ugyan tartalmazza az adatbázis, de a felhasználó nem találja a kereső felületen (például mert ʼdzsemʼ helyett ʼjamʼ néven szerepel). Az 1-2. esetekben általában valami más, hasonló étel kerül a naplóba. • Étel- és élelmiszer-változatok: az étel ugyan megtalálható, de az adatbázisban lényegesen más recepttel szerepel, mint az, ami a tányéron van. Élelmiszerekkel is előfordulhat, hogy a különféle tápanyag-adatbázisok (például országonként) jelentősen különböző tápanyag-értékeket közölnek, illetve a természetes élelmiszerek tápanyag-variabilitása sem elhanyagolható. • A mennyiségi becslés hibája: a felhasználó rosszul becsli meg az étel/élelmiszer mennyiségét. Ez a hiba összefügg az adatbázis teljességével, mivel egy valóban használható adatbázisban minél több természetes mértékegységnek kell szerepelnie minden választható tételhez. ʼAlmaʼ esetén például nem elég a ʼdkgʼ, hanem szükséges a ʼkis alma (10 dkg)ʼ, ʼközepes alma (15 dkg)ʼ stb., ʼfőtt rizsʼ esetén szükséges az ʼadag (25 dkg)ʼ is; • ételek tisztítási és főzési átalakulásai: a különféle konyhatechnikai műveletek hatására az egyes tápanyagok mennyisége akár 20%-kal is változhat a kész ételben a recept nyersanyagaiban szereplő mennyiségekhez képest, ezért a kiindulási anyagokból pusztán összegzéssel számított értékek pontatlanok • Felszívódási veszteségek: a gyomorba került táplálék egyénileg változó módon nem teljes mennyiségben és nem azonnal szívódik fel. A felszívódás időbeli lefolyásának megfelelő modellezése különösen a vesebetegeket és a cukorbetegeket támogató rendszerekben lényeges. A széles körben használt életmód-naplózó rendszerek a a negyedik pontbeli, de különösen az ötödik-hatodik pontban szereplő hibával egyáltalán nem foglalkoznak, de a tápanyag-adatbázisok tartalma sem mindig származik megbízható forrásból. Kérdés, hogy tipikusan mekkorák ezek a hibák, és hogy ilyen sokféle hibával terhelve egyáltalán mennyire lehet alkalmas egy táplálkozási napló az életmódváltoztatás támogatására. Ebben a cikkben egy olyan kísérletről számolunk be, melyben a 1-2. típusú hibák tényleges mértékét mértük meg a Pannon Egyetemen fejlesztett Lavinia életmód-tükör alkalmazás felhasználásával [16]. aktív diéta naplózó MenuGene rendszer mobil, Android-os környezetre adaptált verziója. Míg a korábbi, webes alapú felhasználói felület alapvetően offline, étkezésektől elkülönült adatbevitelre épült, az infokommunikációs technológia fejlődését kihasználó új mobil felület lehetővé teszi az étkezések online naplózását, akár közvetlenül az étkezés helyszínén is. A rendszer úgy épül fel, hogy a felhasználó étkezéseit egy három szintű étel adatbázisból néhány érintéssel ki tudja választani. Az egyes ételek mennyiségét tetszőleges egységben meg tudja határozni. A program a számításhoz alkalmazott pontos receptet a felhasználó elé tárja, alapvetően eltérő recept esetén lehetőséget ad új recept rögzítésére. Az adatrögzítést követően a program azonnal visszajelzést ad a felhasználó számára adott étel, adott étkezés, illetve a teljes nap rögzített energia mennyiségéről (kcal), az ételek szénhidrát, fehérje, illetve zsír tartalmáról (g), illetve ezen mutatóknak és a beteg napi szükségletének százalékos arányáról (1. ábra). A rendszer önálló kiértékelő ággal rendelkezik, mely lehetővé teszi idősoros adatok áttekintését, az étkezések belső struktúrájának elemzését, illetve szöveges figyelmeztetések formájában listázza a rögzített étrend kirívó hibáit. Amennyiben a felhasználó az étkezések mellett a fizikai aktivitásának napszaki megoszlását, illetve egyéb fiziológiai paramétereit (testsúly, vérnyomás, vércukor stb.) is rögzíti, a táplálkozási adatok függvényében ezen fiziológiai paraméterek alakulása is követhető. A fejlesztés alatt álló rendszerhez hosszabb távon a fiziológiai paramétereket rögzítő vezeték nélküli szenzorok is fognak csatlakozni, és az egymásra ható paraméterek alakulását matematikai modellek alapján a rendszer automatikusan előrejelzi. 1. ábra A Lavinia egyik naplózó felülete MÓDSZER A Lavinia életmód-tükör A Pannon Egyetemen fejlesztett Lavinia rendszer az egyetemen immár 10 éves múlttal rendelkező [17, 18] inter- Jelen tanulmányunkban a MH EK Honvédkórház, Kardiológiai Rehabilitációs Intézete (Balatonfüred) betegétkez- IME XII. ÉVFOLYAM 8. SZÁM 2013. OKTÓBER 59 INFOKOMMUNIKÁCIÓ tetésre alkalmazott menüjét dolgoztuk fel. Egymást követő 22 nap, napi öt párhuzamos menü, menü naponként 3-3 főétkezés ételeinek rögzíthetőségét vizsgáltuk a Pannon Egyetemen fejlesztett Lavinia diéta naplózó rendszerben. Jelen vizsgálatunk során az intézeti menüben szereplő ételeket három csoportba rendeztük: • Lavinia rendszerben azonos néven megtalálható tétel, • Lavinia rendszerben más néven megtalálható tétel, • Lavinia rendszerben új ételként rögzítést igénylő tétel. Adatainkat az étel típusa szerinti alábontásban vizsgáltuk alapélelmiszerekre és receptekre. Alapélelmiszernek tekintettük azon tételeket, melyek jellemzően bolti forgalomban közvetlenül hozzáférhetők, receptnek pedig az előírt arányú alapélelmiszerek konyhatechnikai feldolgozásával előállítható ételeket. Mivel mind az egyes élelmiszerek, mind a receptek különböző gyakorisággal jelentek meg az étrendben, ezen hatás jellemzésére adatainkat nem csak étel típusokra, hanem azok tételes megjelenési gyakoriságára súlyozva is összesítettük. EREDMÉNYEK A 22 nap során összesen 1179 étkezési tétel jelent meg az intézeti menüben, mely 194 étel fajtát ölelt fel. Ezek közül 38 volt alapélelmiszer, 156 recept. A 194 étel fajtából 134 (68,0%) azonos névvel, 15 (7.7%) más névvel, de megtalálható volt, 46 (24,2%) igényelt új ételként való rögzítést. Amennyiben adatainkat az előfordulási gyakoriság szerinti súlyozással vizsgáltuk, az ételek 86,8% (1023) azonos, 4.1%-a (48) más névvel, de jelen volt az adatbázisban, és csak az ételek 9,2%-a (108) igényelt adatbázis bővítést. Ahogy az várható volt, a diabeteses receptek relatíve magas arányú jelenléte miatt új tételt elsősorban a recepteknél kellett rögzíteni 26,3% (41 étel), súlyozott adat 16,0% (86 tétel), míg a receptek 66,0%-a (103 étel), súlyozott számítással 79,2 %-a (426 tétel) azonos névvel, 7,7%-a (12 étel), vagyis a megjelenések 4,8%-a (26 tétel) hasonló névvel jelen volt a Lavinia adatbázisban (2. ábra.) Az alapvető élelmiszerek meghatározó része, azaz 29 fajta (76,3%), súlyozott adat 597 tétel (93,1%) azonos névvel, 3 fajta (7,9%), súlyozva 22 tétel (3,4%) megtalálható volt az adatbázisban, és csak 6 fajta (15,8%), azaz 33 alapélelmiszer tétele (3.4%) igényelt új bevitelt. (3. ábra.) 2. ábra Étel receptek azonosíthatósági aránya a Lavinia rendszerben 3. ábra Alapvető élelmiszerek azonosíthatósági aránya a Lavinia rendszerben ÖSSZEFOGLALÁS Az infokommunikáció fejlődése a beteg és egészséges személyek életmódjának alakításához egyre kifinomultabb eszközöket tesz hozzáférhetővé. A Pannon Egyetemen fejlesztett Lavinia rendszer amellett, hogy hazai étel adatbázist kínál a magyar felhasználók számára, kísérletet tesz az étkezési adatok más fiziológiai paraméterekkel való összefüggésének vizsgálhatóságára, modellezésére, ezáltal orvosi intelligencia integrálására. A rendszert klinikai tesztek során fogjuk validálni, növelve ezzel a rendszert jövőben használó betegek bizalmát. KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS A cikkben közölt eredmények megjelenését „Telemedicina fókuszú kutatások Orvosi, Matematikai és Informatikai tudományterületeken” című, TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV2012-0073 számú projekt támogatja. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. IRODALOMJEGYZÉK [1] Diet Assistant, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aportela.diets.view [2] My Diet Coach,. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dietcoacher.sos [3] VidaOne Diet & Fitness, http://www.vidaone.com/product.php?product_id=1 60 IME XII. ÉVFOLYAM 8. SZÁM 2013. OKTÓBER [4] Calorie Counter PRO MyNetDiary, https://play.google. com/store/apps/details?id=com.fourtechnologies.myne tdiary.ad [5] Mindmegette, http://www.mindmegette.hu/ [6] Kalóriabázis, http://kaloriabazis.hu/ [7] My Diet Diary, https://play.google.com/store/apps/details ?id=org.medhelp.mydiet INFOKOMMUNIKÁCIÓ [8] Tracker 2 Go, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.byoni.tracker2go [9] DietPoint, https://play.google.com/store/apps/details ?id=si.simplabs.diet2go [10] Restaurant Weight Loss, https://play.google.com/store/ apps/details?id=com.ellisapps.wwrestaurant [11] R. F. Cook, D. W. Billings, R. K. Hersch et al.: A Field Test of a Web-Based Workplace Health Promotion Program to Improve Dietary Practices, Reduce Stress, and Increase Physical Activity: Randomized Controlled Trial,. J Med Internet Res, 2007 Apr-Jun; 9(2): e17. [12] M. A. Sevicka, S. Zickmunda, M. Korytkowski et al.: Design, feasibility, and acceptability of an intervention using personal digital assistant-based self-monitoring in managing type 2 diabetes, Contemporary Clinical Trials, 2008 29 396-409 [13] K. L. Funk, V. J. Stevens, L. J: Appel et al.: Associations of Internet Website Use With Weight Change in a Longterm Weight Loss Maintenance Program,. J Med Internet Res, 2010 Jul-Sep; 12(3): e29. [14] H. Schmuhl, H. Demski, I. Lamprinos et al.: The EMPOWER Project – Facilitating Self-Management of Diabetes Patients by Intelligent, Knowledge-Based Pathways,. In proc. Med-e Tel, 2013, April 2013, Luxembourg, pp. 224-228. [15] Diabeo, https://itunes.apple.com/fr/app/diabeo/i d595993009 [16] Lavinia életmód-tükör (rövidfilm), http://www.youtube. com/watch?v=Tl3rene9HYg [17] Vassanyi I, Balázs G, Kornél F, Kozmann G: Personalized Dietary Counseling for Tele-care using Evolutionary Programming and Ontological Reasoning. In: Jordanova M, editor. Global Telemedicine and eHealth Updates: Knowledge Resources. Luxemburg; 2009. p. 272–6. [18] Gaál B, Vassányi I, Kozmann G: A novel artificial intelligence method for weekly dietary menu planning, Methods of information in medicine, 2005 Jan;44(5): 655–64. A SZERZŐK BEMUTATÁSA Dr. Kósa István általános orvosi diplomáját 1986-ban Szegeden szerezte. Előbb az egyetem Izotópdiagnosztikai Laborjának, 1992-től Kardiológiai Központjának munkatársa. 1994-től belgyógyász, 1997-től kardiológus, 2012től kardiológiai rehabilitációs szakorvos. 1995-96-ban Münchenben, a TU PET Centrumában folytatott nukleáris kardiológiai kutatást. A Dél-alföldi Regionális Egészségfejlesztési Pályázat Szív-Érrendszeri fejezetének koordinálása után 1998-99-ben egy évet szakmai tanácsadóként dolgozott az OEP főigazgatója mellett. Egészségügyi menedzser másoddiplomát 2003-ban szerzett Szegeden. Kórházmenedzsment gyakorlatát a bécsi Rudolfinerhaus-ban töltötte. PhD fokozatát 2003-ban védte nukleáris kardiológiai témában. 2005-2008 között a Csolnoky Ferenc Veszprém megyei Kórház II. számú Belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. 2008-tól a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai Kutató-Fejlesztő Központjának részállású docense. 2011-től főmunkahelye a MH EK Honvédkórház Kardiológia Rehabilitációs Intézete, Balatonfüreden ahol 2012-től az I.sz. Kardiológiai Rehabilitációs osztályt vezeti. 2011-től az NJSZTOBSZ titkára, az IME – Az egészségügyi vezetők szaklapja szerkesztőbizottság tagja. Nemes Márta dietetikus, 2008-ban szerzett dietetikus oklevelet a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Karán. Oklevelének megszerzése óta folyamatosan szakmájában dolgozik. 2009-ben külső szakértőként csatlakozott a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai Kutató-Fejlesztő Központ táplálkozás és életmód szakértői rendszert fejlesztő csapatához, ahol azóta is részt vesz az elnyert pályázatok kivitelezésében, a dietetikai tudás modellezésében és az adatbázis bővítésében. Tamás Réka dietetikus, 2008-ban szerzett dietetikusi, majd 2010-ben wellness menedzseri oklevelet a Budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. Okleveleinek megszerzése óta folyamatosan dietetikusi szakmájában dolgozik, 2008-2010 között a Salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház terápiás dietetikusaként, majd 2010 júliusától a Honvédkórház Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs Intézetének dietetikai szolgálatánál. A táplálkozás prevencióban betöltött szerepének hangsúlyozását szorgalmazza, 2013-ban munkatársaival csatlakozott a Pannon Egyetem csapatához. Dr. Vassányi István bemutatása lapunk XII. évfolyamának 4. számában, Prof. Dr. Kozmann György bemutatása pedig lapunk XI. évfolyamának 4. számában olvasható. IME XII. ÉVFOLYAM 8. SZÁM 2013. OKTÓBER 61