IME - AZ EGÉSZSÉGÜGYI VEZETŐK SZAKLAPJA

Tudományos folyóirat

   +36-30/459-9353       ime@nullimeonline.hu

   +36-30/459-9353

   ime@nullimeonline.hu

A kórházi étrend hazai helyzete és a tápszeres kiegészítés jelentősége a betegellátásban

  • Cikk címe: A kórházi étrend hazai helyzete és a tápszeres kiegészítés jelentősége a betegellátásban
  • Cikk angol címe: The situation of the Hungarian hospital diet and the importance of the dietary supplements in the medical attendance
  • Szerzők: Nagy Nóra Zsófia, Molnár Szilvia, Veresné Dr. Bálint Márta
  • DOI: https://doi.org/10.53020/IME-2021-403
  • Intézmények: Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Doktori Iskola, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék
  • Évfolyam: XX. évfolyam
  • Lapszám: 2021. / 4
  • Hónap: december
  • Oldal: 18-22
  • Terjedelem: 5
  • Rovat: MENEDZSMENT
  • Alrovat: KÓRHÁZMENEDZSMENT

Absztrakt:

Az energiatartalomban megfelelő, a tápanyagokat kiegyensúlyozott arányban tartalmazó kórházi étrend a betegségek terápiájának fontos eleme. Cikkünkben a kórházi étrend szerepét és jelenlegi hazai helyzetét vizsgáljuk a terápia hatékonyságának és a betegellátás színvonalának növelése érdekében. Módszer: nemzetközi kutatások eredményeinek és javaslatainak a hazai helyzethez való viszonyítása, figyelembe véve a jogszabályban lefektetett előírásokat és a gyakorlat tapasztalatait. Megállapítások: bizonyos helyzetek (pl. magas malnutríció rizikó, módosított textúrájú diéták) gyakrabban járnak együtt elégtelen energia- és tápanyagbevitellel, így fokozott figyelmet kell fordítani a dieto- és táplálásterápia megtervezésére. Amennyiben a fekvőbeteg-ellátási intézmények diétája nem tudja biztosítani a beteg rehabilitációjához szükséges létfontosságú tápanyagokat, úgy az étrendet gyógyászati célra szánt tápszerrel, tápszerekkel kell kiegészíteni. A betegélelmezés szubjektív és objektív megítélése javítható a szakmában jártas törvény- és döntéshozók egészség- és táplálkozáspolitika iránti elkötelezettségével (jogszabályi háttér részletesebb kidolgozása és a kórházi étkezésre fordítható minimum napi norma emelése), és a dietetikusok individuális betegellátásba való hathatósabb bevonásával.

Angol absztrakt:

A well-planned hospital diet (adequate energy, micro and macro nutrient content) is one of the most important elements of the therapy. The present article analyses the role and situation of the diets used in Hungarian hospitals in order to improve the success of recovery and the level of medical attendance. Method: to compare the results and suggestions of international research to the Hungarian situation considering regulation and expe - riences from the practice. Conclusion: in some cases, (e.g.: high malnutrition risk, texture modified diets) a lower energy and nutrition input is more common, so we need to give more attention to plan the dieto- and nutrition therapy. If a hospital diet is not able to ensure the nutrients for the successful recovery, the use of dietary supplements is crucial. To improve subjective and objective opinions of the patient catering, there is a need for the commitment of the Hungarian legislative bodies and decision makers (detailed revision of the regulation, rising up of the daily fee for the patient catering) and the dietitians’ active participation in the individual hospital patient care.

Szerző Intézmény
Szerző: Nagy Nóra Zsófia Intézmény: Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Doktori Iskola
Szerző: Molnár Szilvia Intézmény: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
Szerző: Veresné Dr. Bálint Márta Intézmény: Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék

[1] Loine IM: A structural pattern in Greek dietetics and the early history of Greek medicine. Medical History. 21(3): 235–260. https://doi.org/10.1017/S0025727300038242
[2] Sarkadi Nagy E, Bakacs M, Illés É, és mtsai.: Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP 2014. II. A magyar lakosság energia és makrotápanyag bevitele. Orvosi Hetilap. 2017; 158(15): 587–597. https://doi.org/10.1556/650.2017.30718
[3] Nagy B, Nagy-Lőrincz Zs, Bakacs M, és mtsai.: Or - szágos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2014. III. A magyar lakosság makroelem-bevitele. Orvosi Hetilap. 2017; 158(17): 653–661. https://doi.org/10.1556/650.2017.30744
[4] 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról. http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=169011.361140 (Megtekintve: 2021.08.25.)
[5] 36/2016. (XII. 8.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet módosításáról. http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=199083.331021 (Megtekintve: 2021.08.25.)
[6] 43/1999. (III.3.) Korm. rendelet. 45/A. § Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól. https://net.jogtar.hu/ jogszabaly?docid=99900043.kor (Megtekintve: 2021.08. 25.)
[7] Wright L, Cotter D, Hickson M: The effectiveness of targeted feeding assistance to improve the nutritional intake of elderly dysphagic patients in hospital. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2008, 21, 555-562. https://doi.org/10.1111/j.1365-277X.2008.00915.x
[8] Wright L, Cotter D, Hickson M and Frost G: Comparison of energy and protein intakes of older people consuming a texture modified diet with a normal hospital diet. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2005, 18(3), 213-219. https://doi.org/10.1111/j.1365-277X.2005.00605.x
[9] Shimizu A, Maeda K, Tanaka K et al.: Texture-modified diets are associated with decreased muscle mass in older adults admitted to a rehabilitation ward. Geriatrics & Gerontology International, 2018, 18, 698-704. https://doi.org/10.1111/ggi.13233
[10] Kondrup J, Allison SP, Elia M et al.: ESPEN guidelines for nutrition screening 2002. Clinical Nutrition, 2003, 22(4), 415-421. https://doi.org/10.1016/S0261-5614(03)00098-0
[11] Kaegi-Braun N, Mueller M, Schuetz P, et al.: Evaluation of nutritional support and in-hospital mortality in patients with malnutrition. JAMA Network Open, 2021, 4(1): e2033433. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.33433
[12] Schuetz P, Fehr R, Baechli V et al.: Individualised nutritional support in medical inpatients at nutritional risk: a randomised clinical trial. Lancet, 2019, 393: 2312-21 doi: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)32776-4
[13] Deutz ED, Matheson EM, Matarese LE et al.: Read - mission and mortality in malnourished, older, hospitalized adults treated with a specialized oral nutritional supplement: A randomized clinical trial. Clinical Nutriton, 2016, 35, 18-26. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2015.12.010
[14] Gomes F, Baumgartner A, Bounoure L et al.: Association of nutritional support with clinical outcomes among medical inpatients who are malnourished or at nutritional risk. An updated systematic review and meta-analysis. JAMA Network Open. 2019, 2(11):e1915138. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2019.15138
[15] Nagy NZs: A stroke dietoterápiájának nehézségei a kórházi ellátásban. Ideggyógyászati Szemle Proceedings/ Clinical Neuroscience Proceedings, 2019, 4 (1), 61