IME - INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

Tudományos folyóirat - Az egészségügyi vezetők szaklapja

   +36-1/786–9268       ime@nullimeonline.hu

   +36-1/786–9268

   ime@nullimeonline.hu

Managing construction risk of hospital development in the 21th century

  • Cikk címe: Managing construction risk of hospital development in the 21th century
  • Szerzők: Matthew Custance
  • Intézmények: KPMG
  • Évfolyam: XVII. évfolyam
  • Lapszám: 2018. / 1
  • Hónap: január-február
  • Oldal: 37-38
  • Terjedelem: 2
  • Rovat: MENEDZSMENT
  • Alrovat: KÓRHÁZMENEDZSMENT

Absztrakt:

A kórházfejlesztés hatalmas dilemmák előtt áll a 21. században. Az építési munkák minden esetben nagyon komplexek és sok kockázatot rejtenek. Ez a kórházfejlesztési projektekre különösen igaz. Miután egy kórházépítés elkezdődött, azt nem lehet könnyen leállítani vagy a terveket módosítani.
Továbbá a magas beruházási költségű projektek esetében néhány százalék túllépés is számottevő összeg lehet. 2-5 éves tervezési periódust, valamint 2-5 év építési periódust alapul véve a kórházakat 5-10 évvel a megnyitásuk előtt kell megtervezni, vagy még sokkal korábban, miközben számításba kell venni a klinikai és technológiai innovációt is. Ha az előrejelzések tévesek, a tervezés és kivitelezés menet közbeni módosítása nagyon drága lehet. Minél komplexebb egy projekt, annál nagyobb az esély arra, hogy többe fog kerülni, hosszabb ideig fog tartani a kivitelezés, emiatt a vállalkozók hajlamosak ezt a kockázatot beleépíteni az árba. A kockázatok minden lehetséges formában történő enyhítése nagy jelentőséggel bír.
A másik fontos elem, a kockázatok kezelése. A jó projekt és program menedzsmentnek nincs alternatívája. A nagyon pontos igény megfogalmazás, az érintettek igényeinek megértése, a részletes projekt tervezés, valamint a kockázatok megfelelő azonosítása és kezelése kifizetődik. A kockázatok megfelelő szereplőhöz történő átruházása szintén lényeges elem. A kockázatot célszerű annak a félnek viselnie, aki a leginkább képes azt kezelni, aki abban nagy tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezik, legyen az az építési vállalkozó vagy a projektmenedzser. A projektvezetésnek tehát keresnie kell azokat a lehetőségeket, ahol a kockázatok enyhíthetők, kezelhetők vagy átruházhatók, és el kell döntenie, hogy mi képviseli a legjobb ár-érték arányt. Például, ha az építési költségek 10%-os emelése évente 10%-os működési költség csökkenést eredményez, akkor a plusz költségek 1-3 éven belül megtérülnek.
Tapasztalat szerint külső, független fél szakértői véleménye kritikus ilyen komplexitású és volumenű projektek sikeres megvalósításához

A cikk további részleteihez előfizetői regisztráció és belépés szükséges! Belépéshez kattintson ide